The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Vanlige spørsmål + tips og råd

FAQ kids section promo image

Hvorfor må jeg bruke kateter?

For at du skal kunne tisse, må blæren og hjernen din være i stand til å snakke sammen. Blæren må si at den trenger å tømmes. Hjernen må svare at du må gå på toalettet og la blæremusklene slappe av slik at du kan tisse. Blæren må så svare at den er tom og musklene kan igjen strammes. Uten å snakke med hverandre vet ikke hjernen at du må tisse, så den kan ikke fortelle blæren din at du skal presse ut tisset. Den kan heller ikke fortelle at den skal stoppe å tisse. Kateter hjelper deg å få alt tisset ut når blæren og hjernen din ikke er i stand til å snakke med hverandre.


Gjør det vondt?

Det kan føles rart, men det gjør ikke vondt

.

Kan jeg gjøre noe galt?

Noen ganger kan det være litt vanskelig å få kateteret inn. Hvis det skjer kan du trekke pusten og hoste litt, og dette gjøre at musklene slapper av og kateteret glir bedre inn. Hvis du er jente og det ikke kommer noe tiss ut, kan du ha puttet kateteret inn i feil åpning. Ta et nytt kateter og forsøk igjen, det kan være enklere hvis du bruker et speil slik at du ser hvor kateteret settes inn.

Kan kateteret forsvinne inn i kroppen?

Nei, det kan aldri komme lengre enn til urinblæren, så det forsvinner ikke. Det kan heller ikke lage hull i blæren din, kateteret vil bøye seg når det kommer inn i blæren.

Er det nok å tømme blæren min morgen og kveld?

Bare hvis legen eller sykepleieren har sagt at det er nok. Hvis ikke nei. Hvis tisset blir i blæren for lenge kan du bli syk. Andre barn må tisse 5 til 7 ganger per dag, og det kan bety at du også må gjøre det samme. Forsøk alltid å tisse med kateteret så mange ganger som legen eller sykepleieren har sagt.

Kan jeg drikke mindre og kateterisere mindre?

Nei, kroppen din trenger vann for å fungere og tisse er bra fordi kroppen på denne måten kvitter seg med bakterier.

Hvorfor får jeg urinveisinfeksjon?

De fleste barn får urinveisinfeksjon (UVI) fordi de ikke er flinke nok til å vaske hendene sine. Hvis bakterier på hendene dine kommer på kateteret blir de med kateteret inn i blæren din og du kan få urinveisinfeksjon. Bakterier kan også komme på kateteret hvis det kommer på klærne dine eller på toalettet før du bruker det. Hvis det skjer skal du kaste katetret og bruke et nytt rent kateter.

Alt dette blir værre om du ikke drikker nok eller hvis du ikke tømmer blæren din helt tom. Du skal alltid vente til det ikke kommer mer tiss før du tar ut katetret, også når du har det travelt. Snakk med lege eller sykepleier om hvor mye du bør drikke.

Hvorfor er det noen ganger vanskelig å få katetret inn?

Hvis blæren din er helt full, kan det være at blæremuskelen i bunnen av blæren klemmer ekstra godt til slik at du ikke skal lekke. Hvis du begynner med å sette deg på toalettet og presser ut litt tiss ved å bruke magemusklene, så går det enklere å få katetret inn. Noen ganger kan det hjelpe ved å trekke pusten og hoste slik at musklene slapper av og det er enklere å sette katetret inn i blæren din.


Hva kommer det av at det noen ganger renner tiss ut mellom kateteriseringene?

Hvis du venter for lenge mellom kateteriseringene vil blæren din bli for full, og tisset på ut et sted. Du må bruke katetrene dine så ofte som legen eller sykepleieren har sagt at du skal. Noen ganger kan det være at muskelen i bunnen av blæren ikke fungerer så bra og derfor lekker du selv om du kateteriserer deg så ofte du skal. Hvis dette skjer må du snakke med legen eller sykepleieren som kan hjelpe deg.

Må jeg fortelle det til læreren min?

Fordi du av og til kan trenge hjelp, er det lurt å fortelle det til læreren eller sykepleieren på skolen. Hvis du vil, kan du be mamma eller pappa om å fortelle det for deg, eller dere kan fortelle det sammen. Lærere kan være flinke til å minne deg på å gå på do hvis du glemmer det, og de kommer ikke til å fortelle noen andre at du bruker kateter.

Må jeg fortelle det til vennene mine?

Du bestemmer selv hvem du vil fortelle om kateteret ditt. Du trenger ikke fortelle det til noen du ikke vil skal vite det. Noen barn forteller det kanskje ikke til noen av vennene sine, mens andre bare forteller det til noen få. Det er opp til deg. Husk at når du har fortalt det til noen, kan du ikke få dem til å glemme det. Hvis du blir uvenner med dem, kan de fortelle det til andre. Av og til er det tryggere å fortelle det til noen du ikke ser på skolen, for eksempel venner du treffer etter skoletid, fordi de ikke kjenner de andre vennene dine og det kanskje er mindre sjanse for at du blir uvenner med dem. Hvis du ikke er sikker på hvem du skal fortelle om det, kan du snakke med foreldrene dine eller sykepleieren først. De kan vanligvis hjelpe deg. Kanskje kan sykepleieren til og med fortelle deg om andre kateterbrukere som bor i nærheten av deg. Og kanskje du kan treffe dem og få nye venner? Fordi dere alle vet hvordan det er å bruke kateter, blir det enklere å snakke sammen.

Kan noen se at jeg bruker kateter?

Nei, ingen kan se at du tisser ved hjelp av et kateter. Andre kan bare få greie på det hvis du forteller det.

Kan jeg bli med på klassetur?

Selvsagt kan du det! Bare husk å ta med deg nok kateter. Du kan til og med ta med deg kateter som leveres med vann og oppsamlingspose, hvis du skal til et sted der det ikke er do i nærheten. Sykepleieren kan vise deg disse.

Kan jeg bade sammen med andre?

Ja, det kan du. Barn som bruker kateter, kan bade så mye de vil, og det er kjempegøy!