The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

RIK tilpasset barnets alder

0–2 år

For små barn som ikke kan tømme blæren normalt, er kateterisering en av de mest skånsomme alternative metodene. Med litt trening og tålmodighet blir det snart en naturlig del av hverdagen.

Det er enklere å tømme blæren hvis barnet sitter oppreist og ikke ligger. Hvis barnet ikke har lært seg å sitte oppreist, skal du bruke en pute eller lignende til å støtte opp ryggen. Så snart barnet kan sitte oppreist på egen hånd, kan barnet følge tømmeprosedyren og kanskje delta mer aktivt.

På samme måte som du lærer barnet å holde sin egen tannbørste og se hvordan det føles, kan du la barnet holde et kateter mens du tømmer barnets blære. Dette kan brukes til å bygge en forståelse av hvordan kateterisering blir en del av den daglige toalettrutinen.

2–4 år

Som foreldre trenger du en god dose tålmodighet når du skal kateterisere et barn (spesielt når barnet er 2–4 år og har sterk egenvilje).

Det er viktig at barnet lærer at blæretømming er en privatsak som skal gjøres på toalettet. Du bør derfor starte kateterisering så tidlig som mulig sammen med barnet på badet.

Hvis barnet ønsker å delta, la det for eksempel hjelpe til med å gjøre klart kateter og kanskje forsiktig trekke kateteret ut etter at blæren er tømt.

4–8 år

Når barnet er i førskolealderen kan du begynne å lære barnet selvkateterisering mer aktivt. Bruk en dukke til å vise hvordan et kateter brukes. Sitt ned og tegn sammen, og forklar hvordan urin forlater blæren.

Når det er på tide å tømme blæren, skal du la barnet prøve å finne urinrøret og sette inn kateteret selv. Selv når barnet har lært å sette inn et kateter, er det viktig at du er behjelpelig med å sikre at blæren er fullstendig tømt.