The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a professional?

Mitrofanoff

Hva er Mitrofanoff

Dersom et barn av fysiske eller psykiske årsaker har problemer med å utføre Ren intermitterende kateterisering via uretra, kan en Mitrofanoff-stomi være et alternativ.

En Mitrofanoff- stomi er en kanal som lages ved hjelp av blindtarmvedhenget eller en bit av tynntarmen. Kanalen gjør det mulig å utføre kateterisering via en åpning på magen. I forbindelsen med denne operasjonen gjennomføres iblant også en blæreaugmentasjon (forstørring av blæren). Ved blæreaugmentasjonen brukes tynntarm som legges som en hette på den eksisterende blæren. Dette gjør at blæren får større kapasitet, men har ikke samme mulighet til kontraksjon. Kateterisering blir derfor nødvendig. Den nye blæren kobles til kanalen, og gjennom denne utføres kateteriseringen.

Kateterisering gjennom en Mitrofanoff

En slik operasjon utføres oftest på barn i førskolealder eller eldre, og barnet skal selv kunne utføre kateteriseringen. Det kan føles ubehagelig i starten, men med trening lærer barnet å håndtere dette bra. Som regel er dette lettere enn å lære å kateterisere gjennom uretra. Kanalen har en nippelfunksjon slik at risiko for lekkasje er minimal. Det holder som regel med et lite plaster over som beskyttelse.

Prinsippene ellers er som ved RIK gjennom uretra. Tidsintervallet mellom kateteriseringene er vanligvis minst hver fjerde time og før man skal legge seg. Dersom det går lenger tid, øker risikoen for lekkasje via uretra og UVI . Når det gjelder kateterisering trengs et lengre kateter. 40 cm er en fin lengde for både jenter og gutter.

Ved blæreaugmentasjon dannes det tarmslim i blæren. Dette skyldes at det er tarm som brukes og den fortsetter å utvikles i det nye miljøet. Tarmslimet gir en grumsete slimaktig urin og derfor bør blæren skylles med Nacl. Hvor ofte dette må gjøres og hvor store mengder Nacl avhenger av hvor mye slim barnet har.