The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Barn med vannlatingsproblemer

Det kan være utfordrende å ha et barn med vannlatingsproblemer. I tillegg til alle de vanlige oppgavene med å ha barn, må du også lære barnet ditt hvordan han eller hun skal tømme blæren med et LoFric kateter. Du er også den som må sørge for at barnet ditt kateteriseres regelmessig, enten det er i barnehage, på skole eller hos venner eller slektninger.

Integritet

Det er viktig at barnet forstår at blæretømming er en privatsak som bør gjøres på toalettet. Du bør derfor starte kateteriseringen på badet så tidlig som mulig og barnet kan selv lære å kateterisere seg selv  på badet. Når barnet begynner på skolen, kan skolen installere et skap på toalettet for oppbevaring av kateter.

Planlegging av kateteriseringen

Det er nyttig å finne en metode som hjelper barnet med å huske når det er på tide å kateterisere. Unngå å mase, da det kan ha motsatt effekt. Det er viktig å tilpasse de planlagte tidspunktene for vannlating til barnets daglige gjøremål. Kanskje det kan gjøres i forbindelse med andre aktiviteter, for eksempel måltider og mellommåltider. Mange barn bruker mobiltelefonen for å bli varslet når det er på tide med kateterisering. På skolen skal kateteriseringen tilpasses timeplanen. Tidsplanen for kateterisering skal alltid være lett tilgjengelig. La barnet ta ansvar for å tømme blæren så mye som mulig. Det er viktig å huske at assistenter som stadig påminner barnet på å tømme blæren, noen ganger kan ha motsatt effekt slik at det tar lenger tid for barnet å bli selvsikker på sin egen ferdighet. Det vil til tider være utfordrende, men vel verdt innsatsen når du ser at barnet lærer seg å stole på ferdighetene sine. 

Det er godt for barn å vite at de kan gå på toalettet uten hjelp, gå hjem til en venn etter skolen, ligge over eller til og med dra på campingtur, og alltid føle seg uavhengig. Det styrker også barnets selvrespekt og selvtillit.